torsdag 26 december 2013

Lyrikanalys, Resten av ditt liv

Resten av ditt liv, Timbuktu


Rubriken och titeln av låten, Resten av ditt liv, säger inte så mycket, man får en uppfattning om att det är något som kommer vara väldigt länge eller en önskning att det kommer vara det.

Texten handlar om en kille som träffat en tjej som visade sig vara en riktig ”bitch”, enligt honom. Han, Timbuktu, vars riktiga namn är Jason Michael Robinson Bosak Diakité, berättar för henne hur hemsk hon var och  att han önskar henne illa. Därmed finns det enligt min mening ett tydligt motiv i texten, ”Hoppas du får smaka på din egen medicin!”. Musiken gör att låten är väldigt glad och positiv, medan texten är så bitter och satirisk så att det liknar ett hatbrev, med viss komik i. Det skapar konstraster och vändningar som bryter mot förväntningarna från när man först började lyssna på låten.

Tillsammans med kontrasterna byggs känslan upp med flera metaforer, till exempel ”Du ljög fan bättre än delfinerna simmar”, ”En cancer i röven vart jag än satt”, ”Släppa, få hjärtat å lätta”. Även mycket rim skapade en jämn rytmisk känsla (minnen, timmen, svårt gråt…). Han använder sig av talspråk, vilket man kan ana av hans valda ord, exempelvis i de föreslagna metaforerna med svordomar med mera. Det ger ett modernt intryck och tyder på att den utspelar sig i nutid. Det tas dessutom upp vissa problem som är typiska för vår samtid och med tekniska medel som finns idag (kamera, hårddisk och PIN-koder). Platsen är mer obestämd, det skulle kunna vara var som helst men det tyder en aning på att det är i stadsmiljö:

Jag hooka’ dig en plats att bo när det var svårt
Gav dig min axel när du var full av gråt
Låna dig pengar att klara dina knipor

Har man inte pengar för att bo skulle det kunna vara en hyra till lägenheten som inte kan bli betalad. Dock behöver det inte ens vara hyran som är svår att betala, det kan vara något helt annat men i och med att han säger att hon fick bo hos honom är det möjligt att det är det han menar.

Timbuktu själv säger att den på ett symboliskt plan handlar om att bli sviken av folk man litar på. Den handlar om människor som har svikit honom digert. Han menar att man ibland behöver spy galla. Den är inte hotfull eller mörk musikaliskt. Kanske hade han precis blivit sviken av någon eller så skriver han allmänt om folk som sviker, annars finns det inget som tyder på att något gett honom tanken på just denna text. Den är skriven i nutid och är präglad av nutida problem som människan har och kunde säkert ha blivit skriven några år tidigare liksom senare. Hans egna situation vid textens tillkomst framgår inte av texten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar